Početna stranicaKazalo stranicaKontaktIspis
HrvatskiEnglishDeutschMagyar

Jednom Rab- uvijek Rab

Rab je otok Kvarnera u PG županiji, jedan od najpopularnijih i najljepših otoka na Jadranu, ima grad lijep kao Dubrovnik i zelene šume kao na Mljetu ... Nakon Opatije, ovo je jedno od najpopularnijih mjesta za odmor i wellness oaza. Već na 1889, Rab je proglašen morskim odmaralištem i spa resort. Britanski kralj Edward VIII i američki Lady Wallis Simpson je dao novi poticaj turizmu boravkom na otoku tijekom svog putovanja Jadranom i Mediteranom 1936. kada se zaljubljeni par zaustavio u prekrasnom starom gradu s četiri zvonika i gdje su se i okupali goli, te na taj način započeli novu epohu i svjetski trend; naturizam.

Otok je smješten u Kvarnerski zaljevu i obiluje različitostima; ugodna mješavina starog grada i prirode te prekrasnih uvala, privlači posjetitelje iz godine u godinu. Otok je pogodno mjesto za odmor bilo da treba kratku pauzu ili duži godišnji odmor.

Rab je bogat kulturnom baštinom i pun mediteranskog duha, voljen ne samo zbog ljepote četiri zvonika i znamenitosti staroga grada Raba, nego i ubog fascinantnih raznolikosti prirodnih resursa na vrlo malom prostoru; od " mjesečevog krajolika " tj. kamene pustinje okrenute prema kopnu do bogatih šuma hrasta crnike, čistih uvala, pješčanih plaža, plodnih dolina i brda ... Otok Rab ima oko 2600 sati sunca godišnje, a i zime su također blage s temperaturama 8-10C. Velk broj blagih zimskih dana s puno sunca je uobičajen, čineći Rab dobrim izborom za Božić / Nova godina ili za utočište u neko drugo koje doba godine, kad vam je svega preko glave i želite neke malo mira i tišina da se oporavite.

Istoimeni grad Raba nalazi se na uskom dijelu kopna koji stvara posebnu vedutu jedrenjaka s 4 lijepa zvonika, što privlači brojne posjetitelje. Grad Rab je zaista blago ovog otoka. Brojne gotičke i renesansne palače, crkve i zvonici, rimske zidine grada, stare ulice i loža čine poseban ugođaj za uživanje. Uz grad Rab, otok ima sedam idiličnih mjesta: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar. U svakom od tih malih sela možete naići na prekrasne uvale i plaže, te šetnice uz more i dovoljan broj smještajnih objekata, kao što su apartmani i sobe.

Otok Rab se ponosi u bogatom kulturnom baštinom i kulturno-povijesnim spomenicima. Na primjer, stari grad u gradu Rabu je vrlo dobro sačuvana i autentična arhitektonska jezgra s rijetkim i sačuvanim romaničkim spomenicima monumentalne arhitekture. Neki od rapskih kulturnih i povijesnih spomenika spadaju među vrlo važne i lijepe primjerke arhitekture, kao što je npr. Crkva i zvonik Sv. Marije, samostan i crkva Sv. Andrije, gradska loža, te Palača Nimira, da spomenemo neke.

Danas su kultura i povijest Raba inkorporirani u turizam. Otok Rab nudi sve što je potrebno za odličan odmor, to je raj za opuštanje i odmor, odnosno oporavak, a posebno je popularan tijekom ljetne sezone za obiteljske odmore. Kultura, povijest, priroda, i što je najvažnije, ljudi ovog otoka će učiniti Vaš odmor nezaboravnim. Otok nema industrije, tako da je priroda pošteđena tih zagađenja, a otočani žive pretežno od turizma, trgovine i tradicionalnih obrta. Otok nastanjuje cca 9.000 stanovnika. Glavne gospodarske grane su poljoprivreda, ribarstvo, brodogradnja, trgovina i turizam. Sa svojom blagom klimom i bogatom vegetacijom, čistim morem i gostoprimstvom stanovnika, otok Rab je turistički magnet već 120 godina. U turizmu je osvojio brojne nagrade i proglašavan puno puta za najbolje odredište, kako ranije tako i danas. Među mnogim priznanjima, Rab je nedavno (2005.) dobio srebrnu nagradu na europski grad cvijeća 'Entente Florale Europe' i evropsku nagradu za kulturnu baštinu / EuropA Nostra. Otok Rab je osvojio nekoliko puta više domaćih nagrada, Plavi Cvijet i Turistički cvijet te u 2010. dvije 1. nagrade za najbolje turističko mjesto na Jadranu u kategoriji do 10,00 stanovnika. Osim nagrada za turističko odredište i brojni turistički radnici su također osvajali razne nagrade u svojoj struci; kuhari i barmeni Raba spadaju među najbolje u Hrvatska a osvajali su i mnoge međunarodne nagrade. Više o turističkoj povijesti otoka ovdje.

Za sladokusce, tradicionalna kuhinja otoka daje mnogo okusa baziranih najviše na plodovima mora, domaćem povrću i mesu, a začinjeno je karakterističnim lokalnim aromatičnim biljem i začinima. Vrlo popularan je rapski specijalitet: tradicionalna Rapska torta.

Rab biva stvarno užurban u ljetnim mjesecima srpnju i kolovozu, kada je turistička sezona na svom vrhuncu. Vrlo je popularno odredište za obitelji s djecom i grupe prijatelja, radi svojih različitih i lijepih plaže i sigurnosti. Ovdje svatko ima izbor: od pijeska, šljunka, stijena ... Tako Rab može biti pravo mjesto za vas ljeti, čisto more, mnogo plaža i dodatnih sportskih i drugih sadržaja; možete roniti, loviti ribe, igrati tenis i jogirati ... ili jednostavno uživati u ljetnoj vrevi. Noćni život odvija se oko mnogih kafića i koktel barova i njihovih terasa ili beach party-ja. Možete kušati izvrsna jela i fina vina u odličnim restoranima, uživati u koncertima klasične glazbe, izložbama, raznim događanjima kao viteškom turniru i Srednjovjekovnom festivalu ili jednostavno prošetati stoljećima starom gradskom jezgrom i zvonicima grada Raba.

Rab sigurno stoji na vrhu kao jadranska destinacija izvrsnosti zbog svojih prirodnih resursa, povijesne baštine, tradicijskih običaja i proslava, lokalne gastronomije i naravno usluge. Očekuje vas nezaboravno iskustvo. Mnoge gosti Raba kažu da ih je otok stvarno ugodno iznenadio. Bilo da želite samo uživati u blagoj klimi, lutati po mirnom otoku, otkriti stoljeća povijesti i baštine ili jednostavno na plaži upijati sunce, Rab ima toplu dobrodošlicu za vas u svako doba.

 

Fotografije

rab1